SZERETETBEN TESTVÉREM

corvin.koz1956@gmail.com

 

Pongrátz Gergely

és Pongrátz Ödön emlékére

MENÜ

Végső búcsú Pongrátz Gergelytől
Rácz Sándor beszéde
Adjon Isten jónapot!

Tisztelet a hősöknek, tisztelet a hősök főparancsnokának Pongrátz Gergelynek, és tisztelet nektek magyar testvéreim, akik a szívetekben hordjátok 1956-os Magyar Forradalmunk értékeit, mert tudjátok, hogy ez egyben magyar hazánk szeretetét is jelenti! 1956 néhány napja alatt ez a kicsi tér és ez a mozi a nevével a világ központja volt. Ártatlan szűz-tiszta vérrel írták az emberiség új történelmi lapjait itt ezen a téren, ezek a hősök! Akiket Pongrátz Gergely menteni szeretett volna a halálból, de nem tudott, csak fogadni, fogadni, mert csak jöttek, jöttek! Nem hívta őket senki, de valami belső erő, a magyar szív dobbanása ide kényszerítette a tíz éveseket, mert nem bírták elviselni azt a mocskot, amibe 1945 után belekényszerítették a magyar népet. A világ nem értette, mi történehet abban a kicsi utcában, azon a kicsi téren, hiszen a szovjet hadsereg ereje ezerszer annyi! Mégis, ezeknek az apró 10 éves gyerekeknek volt igazuk, mert a Vöröshadsereg, amelytől a Világ rettegett, joggal, ez a Vöröshadsereg a Pesti Srácoktól háromszor kért tűzszünetet november 4. előtt. Ebben a gigászi harcban, mi adott erőt Pongrátz Gergelynek, a Pesti Srácoknak? A hitük! Hittek önmagukban, hittek a magyarságban, és hittek bennetek, hogy az utókor meg fogja őket becsülni, azért, mert többre tartják a magyar szabadságot, a világ szabadságát, mint a saját életüket!

Örökké emlékezzünk ezekre az emberekre, ezekre a gyerekemberekre, akik ugyan politikailag még nem voltak felkészülve a világ kegyetlenségeire, de szentté váltak az emberiség számára, mert a világot megmentették a kommunizmus mocskától!

És most egy kicsit eltérek a gyászbeszédtől. Egy történelmi tényről beszélek. A szovjet hadimúzeumban ott vannak a levelek, amelyek bizonyítékok arra, hogy 1956 forradalma nélkül a szovjet hadsereg lerohanja napok alatt Nyugat-Európát. 1941-ben amikor Hitler megtámadja a Szovejetuniót, 4000 tankja van, a Szovjetuniónak 1956-ban 400000 tankja volt az Uralon innen, Európára irányítva. 400000 reppülőgépe és a hozzárendelt technika, rakétatechnika! És ezt a háborút az 1956-os forradalom megakadályozta. Mert egy hónappal később, amikor a magyar események lezajlottak, a forradalom elcsitult, akkorra, egy hónappal később az amerikaiak is beérték azt a rakétatechnikát, amelyre a támadásra készülő Szovjetúnió alapozta az egész támadást. Igenis világtörténelmet írtatok, mert ez a háború meg lett akadályozva ezzel a forradalommal. És még valamit, szemléletesen. A magyar forradalom a világtörténelem legtisztább forradalma volt. Nézzétek meg az akkori képeket! Nézzétek meg a képeken ott vannak a nagy ládák az utcasarkokon. Teledobálva pénzzel, éjjel-nappal ott állt és nem nyúlt hozzá senki, nem őrizte fegyveres katona. Most nézd meg a bankot, fegyveres őrzi, mégis kirabolják. Hát ez a különbség a forradalmi erkölcs és a tőke erkölcse között!

Testvéreim sokat, sokszor kellene még találkoznunk, beszélnünk 56-os forradalmunkról, mert a világ még mindig nem fogta föl, hogy a világért történt, hogy az emberi értékek, az örök emberi értékek megmaradjanak az embernek. Hogy a szeretet szeretet legyen! És az öreg szülőt ne lökdössük be a szeretetházba, hanem próbáljuk otthon a családban megtartani és úgy elviselni, mint ahogy ő nevelt minket kicsi korunkban. Kilenc gyerekes családból jön Pongrátz Gergely, tanulhatna tőle a világ, pláne az a tőkés kapzsi, aki kifosztotta Magyarországot, és kifosztja minden nap jobban és jobban. Ugyanakkor Pongrátz Gergely iskolát épít, templomot épít, múzeumot épít, tanulhatnátok tőle pénzemberek!

Pongrátz Gergely, mint ember, mint barát, a többi 56-os bajtársam nevében is búcsúzom Tőled, nyugodj békében, legyen az Isten örökké veled, és velünk magyarokkal, mert szükségünk van rá.

Corvin-köz, 2005. május 28.

 

http://www.magtudin.org/Racz%20Sandor%201958%20-%202008.%201%20resz.pdf

http://www.magtudin.org/Racz%20Sandor%201958-2008.%202%20resz.pdf

Hírek

 • Szomorú vagyok
  2010-01-18 13:19:01

  Szeretetben Testvérem!

  Ödön bátyánk temetésén oly kevesen voltunk, hogy írni sem merek számot! Ha a jelen lévők közül levonjuk az ÁVH, az MSZP és egyéb besúgó brancsok tagjait, akkor jóformán a Történelmi Vitézi Rend, a Gój Motorosok, a Jobbik, a Magyar gárda és az 56-os Nemzetőrség tagjai hallgatták a rezesbandát. Méltatlanul búcsúztattunk Drága Ödön...

 • Pongrátz Ödön temetése
  2010-01-09 22:40:14

  Szeretetben Testvérem!

  Pongrátz Ödön testvérünk temetése 2010.január 16-án 11 órakor lesz Kiskunmajsán az 1956-os Kápolnában, szeretett testvére, a Corvin Köz Főparancsnoka, Pongrátz Gergely sírja mellett.

Asztali nézet