SZERETETBEN TESTVÉREM

corvin.koz1956@gmail.com

 

Pongrátz Gergely

és Pongrátz Ödön emlékére

MENÜ

Szeretettel kérünk, olvasd el Pongrátz Gergely könyvét!

Oldalunk alján klikkelj a könyvre, akár angolul is elolvashatod!

Pongrátz Gergely: Corvin köz 1956 - részlet (1982)

Nekünk van egy célunk ami fontosabb mint az életünk
1956. október 27. később

"A mozi előtt voltunk, amikor észrevették a tankokat. Megmutattuk a tankvadászat eredményét annak az embernek, aki a magyar néphadsereg páncélos fegyvernemének a parancsnoka volt. Csodálkozását és elismerését hangos szóval fejezte ki. Úgy, hogy azt a környéken állók is hallották. Talán azt is mondhatnám, hogy megdicsérte azokat, akik a tankokat behozták. Falábú Jancsi elmondta, hogy amikor láttak egy-egy tankot jönni, behúzódtak egy kapu alá és vártak amíg a tank egész közel ért hozzájuk. Akkor egy-két harcos felugrott a tetejére és a kémlelő nyíláson keresztül megmutatta a kézigránátot a vezetőnek. - Stoj! Amikor kinyílt a csapóajtó és a tiszt kidugta a fejét, az egyik, aki beszélt oroszul oda szólt, hogy vezessék a tankot, ahova mutatja. Ha nem, bedobja a kézigránátot. Mind engedelmeskedett, s a kézigránát használatára soha nem került sor.

Váradi a tankokban lévő orosz katonák sorsáról érdeklődött. Elmondtam neki, hogy az iskola egyik tantermében vannak, a tisztek megtarthatták pisztolyaikat és megetettük őket. Később majd visszaküldjük őket csapattestjeikhez. Váradi csak a fejét csóválgatta, s néhányszor azt ismételgette, hogy hihetetlen, elképzelhetetlen.
"Mi parancsnokok már megegyeztünk, hogy az orosz foglyokat elengedjük. Lementem a konyhára és megkértem a szakácsot, hogy terítsen meg annyi személyre, ahány fogoly van. Minden fogolynak adjanak egy pohár bort, egy kétkilós kenyeret, és egy cigarettát a vacsorájuk mellé."


"...Vacsora után felálltam és a következőket fordíttattam az oroszoknak:
Láthatjátok, hogy nem fasisztákkal és nem a csőcselékkel álltok szemben. Mi magyar hazafiak vagyunk, akik nem akarnak semmi mást, csak szabadon élni hazájukban. Ez a mi hazánk, aminek megvédését itt valamennyien kötelességünknek tartunk. Vagy a török, vagy az osztrákok, vagy a németek s most ti vagytok az elnyomók, akik hazánkat gyarmatnak tekintik. Ezt a gyarmati sorsot akarjuk végre megszüntetni.
Láthattátok a harcok alatt, hogy mi soha nem támadtunk. A támadók ti vagytok. Ti akarjátok vérbe taposni a szabadság eszméjét, ami nekünk fegyvert adott a kezünkbe. Most ti, az orosz hadsereg katonái akarjátok ismét leverni szabadságtörekvéseinket, mint ahogy azt a törökök, osztrákok, és németek évszázadokon keresztül tették. Most ti vagytok a megszállók és az elnyomók.
Mégis, mi parancsnokok úgy határoztunk, hogy szabadon engedünk benneteket. Visszamehettek csapattesteitekhez és mondjátok el bajtársaitoknak, hogy mit láttatok és hallottatok itt. Mondjátok el, hogy nem fasiszták, hanem magyar hazafiak ellen harcoltok.
Akiknek az egyedüli céljuk, hogy kivívják nemzetük szabadságát. Azonban azt is mondjátok el bajtársaitoknak, hogy ameddig ti támadtok, mi védekezni fogunk. Ömleni fog a vér, ami nektek is és nekünk is drága.
Nekünk van egy célunk, ami fontosabb, mint az életünk. Hazánk védelmében, nemzetünk szabadságáért, hajlandók vagyunk meghalni. De ti miért haltok meg? Érdemes a ti életeteket azért feláldozni, hogy továbbra is rabságban tartsatok egy szabadságra vágyó nemzetet? Menjetek haza a ti hazátokba, s éljetek úgy, ahogy ti akartok. De engedjétek a magyar népet is úgy élni hazájában, ahogy akar. Szabadon!
Menjetek vissza bajtársaitok közé és adjatok nekik is egy szelet kenyeret. Tudjuk, hogy nincs utánpótlásotok, s van köztetek olyan, aki 2-3 napja nem evett.
A mozi előtt sorakoztattuk foglyainkat, ahonnan fegyveres őrség kísérte őket a Boráros téri hídfőhöz. Azonban mielőtt elindultunk volna, egy bajtárs jött hozzám és mondta, hogy a mozi lépcsőjére leült egy orosz katona és azt kéri lőjjük agyon! Ő inkább meghal, de nem megy vissza a csapattestéhez. Mit csináljunk vele? - kérdezte társunk.
Hagyjátok, hadd maradjon itt. Valaki vigye őt le a konyhára, adjátok át a szakácsnak, hogy segítsen neki mosogatni és takarítani.
Ez az orosz katona Viktor volt, aki elmondta, hogy több bajtársát politikai tisztjei agyonlőtték azért, mert nem akartak lőni ránk. A 20 éves Viktor november közepén a Rákóczi téren, a magyar nemzet szabadságáért áldozta életét."

 

http://www.magtudin.org/Corvin%20koz%201.pdf

http://www.magtudin.org/Corvin%20koz%202.pdf

http://www.magtudin.org/Corvin%20koz%203.pdf

http://www.magtudin.org/Corvin%20koz%204.pdf

http://www.magtudin.org/Corvin%20koz%201956.%20Part%205.pdf

 

http://www.magtudin.org/corvin_circle__1956.htm

Hírek

 • Szomorú vagyok
  2010-01-18 13:19:01

  Szeretetben Testvérem!

  Ödön bátyánk temetésén oly kevesen voltunk, hogy írni sem merek számot! Ha a jelen lévők közül levonjuk az ÁVH, az MSZP és egyéb besúgó brancsok tagjait, akkor jóformán a Történelmi Vitézi Rend, a Gój Motorosok, a Jobbik, a Magyar gárda és az 56-os Nemzetőrség tagjai hallgatták a rezesbandát. Méltatlanul búcsúztattunk Drága Ödön...

 • Pongrátz Ödön temetése
  2010-01-09 22:40:14

  Szeretetben Testvérem!

  Pongrátz Ödön testvérünk temetése 2010.január 16-án 11 órakor lesz Kiskunmajsán az 1956-os Kápolnában, szeretett testvére, a Corvin Köz Főparancsnoka, Pongrátz Gergely sírja mellett.

Asztali nézet